Blog

Zelfstandig ondernemer uit noodzaak of uit liefde?

ZELFSTANDIG ONDERNEMER UIT NOODZAAK OF UIT LIEFDE?

Of: hoe kan je leven totaal veranderen?

We weten het allemaal. Word je ontslagen op een bepaalde leeftijd, dan is het verdraaid lastig om weer een baan te vinden. Niet dat het nooit lukt.... natuurlijk zijn er nog steeds mensen die een baan vinden die bij hen past, maar er zijn er ook die alles proberen, overal op solliciteren, maar steeds nul op het rekest krijgen.

Herman T. is ook zo iemand. Op zijn achtenveertigste ontslagen bij een grote bank, tijdens een reorganisatie. (What's new?) Na de nodige sollicitatie-brieven en evenzovele afwijzingen komt hij tot de conclusie dat het misschien niet onmogelijk is, maar op zijn minst erg moeilijk om op deze manier aan de bak te komen.

Toch wil hij niet op deze leeftijd al uitgerangeerd zijn. Aan de kantlijn komen te staan. Op de reservebank terecht komen.
Daarom gaat hij een gesprek aan met de KvK in zijn regio. Al gauw wordt duidelijk dat hij zoveel kennis heeft opgedaan tijdens zijn 26 dienstjaren bij de bank, dat hij hiermee zeker kans maakt als Zelfstandig Ondernemer.
En zo begint Herman, de dag nadat hij 49 is geworden, met zijn eigen administratiekantoor.

Ik kom Herman enkele jaren later weer tegen. We kennen elkaar vanuit het bankwezen, waar ik zijn team regelmatig heb mogen coachen. Een uitnodiging voor een kop koffie is snel gemaakt.

Natuurlijk wordt tijdens dat gesprek gepraat over “vroeger” en hoe het met Herman verder is gegaan.
Zijn administratiekantoor loopt nu al 4 jaar redelijk. Maar op de vraag of hij hiermee zijn pensioen wil halen blijft hij (te) lang het antwoord schuldig.
En zoals het vaak gaat in zo'n gesprek probeert hij dit daarna goed te praten, door de vele voordelen van zijn nieuwe carrière op te noemen: hij heeft meer vrijheid – hij verdient genoeg om van te leven – hij werkt nooit meer tot 's avonds laat en hoeft niet meer verplicht op cursus.
“Dus”, zeg ik, “je bent blij dat je bij de bank weg bent.”
“Nou nee”, klinkt zijn aarzelende reactie, “bij de bank wist ik wel dat ik aan het eind van de maand mijn salaris kreeg en als zelfstandige moet je steeds weer afwachten”. “En met 2 zoons op de universiteit....”. “En daarbij is het minder leuk dan ik gedacht had”, voegt hij eraan toe.

“Wat zou je dan willen?” vraag ik. “Ja, dat weet ik niet precies, maar wel weer een vast baan” en hij vertelt me dat hij recent gesolliciteerd heeft bij het Stadstheater, voor een vaste baan op de postkamer. “Is dat niet zonde van je kennis?” vraag ik. “Misschien wel” is zijn antwoord, “maar ik zou niet weten wat ik anders zou willen. Ik weet niet precies of ik wat anders kan”.

En dan valt het muntje ineens!
“Maar jij deed toch vroeger bij mijn team....?”
“Ja dat klopt”
“Zou ik niet ook een keer...........?”
“Ja dat kan”.

We hebben meteen in dezelfde week nog een datum geprikt voor een assessment. Op deze manier kunnen we zijn talenten zichtbaar maken, zijn competenties en zijn voorkeuren.

Na het assessment en het diepte-interview krijgt Herman het verslag mee. Hij geeft zelf aan dat hij de uitslag van de testen zal nasturen naar het Stadstheater. Uiteraard vraag ik of hij me op de hoogte wil houden.

Een week of 4 later ontvang ik een pakketje via de post, met daarin een groot stuk chocolade met de tekst “Bedankt” erop. Met een kaartje van Herman waarop staat: “Het volgende kopje koffie is op mijn kosten.” Met een datum en een tijd.

Wat blijkt? Herman heeft na het nasturen van het verslag van het assessment daadwerkelijk een uitnodiging gekregen voor een gesprek. Personeelszaken was zo verrast door dit initiatief dat ze wel eens wilden kennismaken.
Maar aangezien hij te hoog geschoold was voor de postkamer, kwam hij niet voor deze vacature in aanmerking.

Echter........... zijn organisatietalent, zijn administratieve kennis, zijn vindingrijkheid en zijn gevoel voor techniek maken van hem de ideale kandidaat voor assistent-hoofd Technische Dienst.

En zo begint Herman op 53-jarige leeftijd aan een job waarvan hij nooit zou hebben gedroomd, maar waar hij heel erg blij van wordt.
Over 2 jaar gaat het Hoofd TD met pensioen. Wie weet!

Waarmee weer gebleken is:

EEN ASSESSMENT KAN JE LEVEN TOTAAL VERANDEREN!

 

Delen op

Meld je aan voor de nieuwsbrief

* verplicht veld